Übeyy İbn Halef

Peygamber tarafından Uhud Savaşında kolundan veya kalçasından yaralanmış bu yaradan bir gün sonra ölmüştür.Ayrıca Rum suresindeki ayet üzerine Ebu Bekir ile 100 deve üzerine iddaya giren de bu kişidir.Kendisi Uhud'da öldüğü için develeri varisleri ödemiş ve bunlar fakirlere dağıtılmıştır.

Ümeyye İbn Halef’in kardeşidir.Bedir sonrasında esir alınan Übeyy İbn-i Halef, o gün fidye verip de esaretten kurtulurken kendi kendine ahdetmişti; Mekke’ye döner dönmez hazırlıklara başlayacak , kardeşinin intikamını alacak ve Allah Resûlü’nü öldürecekti! Dediğini yaptı ve her yönüyle hazırlanmış olarak Uhud’a geldi.

Okçular Tepesi’ndeki hareketlenmenin ardından aradığı fırsatı bulan süvari birlikleri arkadan saldırmış ve zafer kazandığını düşünmeye başlayan ashâb iki ateş arasında kalıvermişti! Bu sırada, Allah Resûlü’nün üzerine hücum eden Übeyy, ağzını da bozmuş, Resûlullah’a hakaretler yağdırıyordu! Önce, yakınında bulunan Hâris İbn-i Sımme’nin elindeki mızrağı aldı Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem).Sonra da onu, son hamleyi yapmak üzere olan Übeyy’in üzerine fırlattı.Yaralanan Ubey yere düştü ve bir gün sonra öldü.


Peygamberimize çürümüş bir kemik göstererek alaycı bir tavırla; “Ya Muhammed! Bu çürümüş kemiğin diriltileceği vehminde misin?” demiş, sonra kemiği ufalayarak efendimize doğru üfürmüştü.
Rasûlullah (s.a.v.), onun bu söz ve tavırlarına şöyle cevap veriyordu:

“Evet, öyle söylüyorum. Allah çürüyüp bu hale geldikten sonra seni de diriltecek ve Cehennem’e sokacak!”

Yâsin Sûresi’nin 77 ve 78. âyetlerinin nüzul sebebinin bu olduğu kaydedilir.[Sîratü İbn Hişam (1/ 361-362)]

“İnsan görüp ibret almaz mı ki, biz onu bir nutfeden yarattık. Bunu iyi düşünüp anlaması gerekirken, bir de bakıyorsun ki o apaçık bir hasım kesilmiş.Kendi yaratılışını unutuyor ve bize aksi misal getirmeye kalkıyor ve; “şu çürümüş kemikleri kim diriltecek?” diyor.De ki: Onları ilk defa yaratan diriltecek. Elbette ki O, yaratılışı bütün yönleri ve en ince noktalarıyla en iyi bilendir.” (Yâsin, 36/ 77-79)


Ölüm yeri: Uhud Savaşı