Abdullah bin ubey bin selul


Hazret kabilesi reislerinden olup peygamberimizin hicretinden önce Medine'nin yönetimi kendisine verilecekti fakat peygamperimizin hicretiyle liderliğinin engellenmesi onu münafıkların reisi durumuna getirmiştir.

İfk hadisesini yayan da budur.Bu hadiseye  üç müslüman inanmıştır. (bk.Şair Hasan bin sabit,)

Abdullah ibn Umer (R) şöyle demiştir: Abdullah ibn Ubeyy vefat ettiği zaman onun oğlu Abdullah, Rasûlullah'a geldi ve:
— Yâ Rasûlallah! Gömleğini bana versen de babamı onun içine kefenlesem, namazını da kılsanız ve onun için Allah'tan mağfiret isteyiverseniz! dedi.

Rasûlullah, Abdullah'a gömleğini verdi ve ona:
— "Cenazenin hazırlanmasını bitirdiğin zaman bize bildirin" buyurdu.
Abdullah babasının cenazesini hazırlayıp bitirince bunu Rasû­lullah'a bildirdi. Rasûlullah da onun cenaze namazını kıldırmak için gitti. Namazını kıldıracağı sırada Umer, Rasûlullah'ı çekti de:
— Allah seni münafıklar üzerine namaz kılmaktan nehyetmedi mi?
Yüce Allah "Onlar için istiğfar et yâhud istiğfar etme. Eğer on­lar için yetmiş defa istiğfar dahî etsen yine Allah kendilerini asla mağ­firet edecek değildir... " (et-Tevbe: 80) buyurdu, dedi.
Bunun üzerine: "Onlardan ölen hiçbir kimseye ebedî dua etme. (Defn ve ziyaret için) kabrinin başında da durma. Çünkü onlar Al­lah yı ve Rasûlü 'nü inkâr ile kâfir oldular, onlar fâsıklar olarak öldüler (et-Tevbe: 84) âyeti indi. Bu âyetten sonra artık Rasûlullah, ölen müna­fıklar üzerine cenaze namazı kıldırmayı terketti.Buhari,giyim-kuşam:8

Not: Peygamber, Ömer'in eleştirisine:"Ben, istiğfar etmek veya etmemekte serbest bırakılmışım. Ben de tercihimi yaptım. Allah Taâlâ, 'Onlar adına ister af dile, ister dileme. Onlar için yetmiş kere mağfiret dilesen yine Allah onları bağışlayacak değildir...' (Tevbe Sûresi, 80) ayetini örnek göstererek cevap vermiş ve cenaze namazını kılmıştır.Efendimize, gömleğini niçin verdiği ve cenaze namazını niçin kıldığı sorulduğunda, şu cevabı vermişti:
"Gömleğim ve onun üzerine kıldığım namazım, kendisini Rabbimden gelecek azabdan kurtaramayacaktır. Fakat ben, bu sayede onun kavminden bin kişinin samimi Müslüman olmasını umuyorum."(Taberi tefsiri:10/206)

Not 2: Münafikun suresi de bunun gibiler yüzünden inmiştir.